Languedoc-Roussillon

EN AV EUROPAS MEST ATRAKTIVE REGIONER

Store flatlands områder som grenser i øst mot deltaet til Rhônen, i nord og vest til fjellene i Massif Centrale og Pyreneene og i syd følger det Middelhavet i over 200 km, le Languedoc Roussillon er kjent for sine vinstokker, den eldste og den mest utbredte i verden og som har minst 300 dager med sol i året. Her har badebyer vokst opp og regionen har et intenst kulturliv og mange festivaler. Hele régionen er en av de mest verdsette turistmål i Frankrike.

Montpellier : Montpellier har helt ufortjent havnet i skyggen av Nice, Cannes og St. Tropez men den er perkfekt som utgangspunkt for en sør-fransk ferie.

Det er den regional hovedstaden, 8. største by i Frankrike, den som har den største innbygger veksteren i landet og er på femte plass i Frankrike av byer som er mest besøkt av turister.

Det er en ung by, etter lokal standard. Den ble etablert på slutten av 900-tallet, og er altså ikke særlig mye eldre enn det som regnes som Norges eldste by. Sammenlignet med gamle romerske naboer som Nîmes er dette rene ungdommen.  Som ungdommer flest er Montpellier vital, livlig og dynamisk. Det er en meget ettertraktet universitetsby med mer enn 80 000 studenter. Montpellier Sentrum har mange gamle og fine herskapshus (hôtels particuliers) bygget mellom det 15. og det 18. århundre i trange , pittoreske gater. Plassen , La Place de la Comédie og bygningene i stil Hausmanien minner oss om rollen byen hadde i det 19. århundre.  

Montpellier har satset på trikk. I de senere år er det bygget ut to moderne trikkelinjer (Le Tramway), og man er i gang med den tredje. De to som er i drift har hovedretning øst-vest og nord-syd. Den tredje skal bl.a. forbinde Montpellier med Péreol og områdene ved sjøen.  Man kan altso ta trikk, buss eller sykkel veien til stranden.

Montpellier er en fin by med masse å se, men i over 30 graders varme er det bare så mye bysightseeing en stakkar orker. Det er på tide å sette kursen ut av byen. Montpellier hadde ikke vært det smørøyet den er, hadde det ikke vært for alt det fristende som ligger rundt byen. Strender, vingårder, naturreservat, østersfarmer og middelalderbyer. For den virkelig franske opplevelsen har Montpellier og omegn alt du trenger

Byen har flyplass og hurtig tog forbindelser til Paris.  Naboen, Beziers har i tillegg flyforbindelser til Norge med Ryanair.

Nîmes, kunst og historie, hovedsete for fylkes administrasjonen i le Gard, nest største byen i området Languedoc med mer enn 240 000 innbyggere, ble bygget av romerne mellom Middelhavet og fjellene i Cévennes, ved inngangen til La Camargue. Parken, Le Jardin de la Fontaine og de vakre herskapshusene vitner om rikdom og dynamisme i dette historiske lenet til protestantene.

Uzès, i fylket le Gard, har en meget interessant arkitektonisk og historisk bykjerne hvor man kan se vakkre fasader på herskapsboliger i fra det 16., 17. og 18. ârhundre. De smale gågatene i brostein går helt tilbake til middelalderen. Plassen, Place aux Herbes, med i midten en stor fontene og svære løvtrær som gir skygge i sommerheten, innrammet av hus med arcader, forgår det et interessant marked en gang i uken. Uzès er blitt internasjonalt kjent siden den ble listet som ”Ville d’art et d’histoire” i november 2008.

Castle of the Cathare Country

L’Aude : Sjø og fjell, Middelhavet og Pyreneene med historiske slott i Catharenes land, den fantastiske middelalderbyen  Cité Médiévale de Carcassonne på listen over verdens arven til UNESCO, religiøse bygninger i romansk stil, vin-veien og vakre lauvtrær som gir behagelig skygge langs breddene til Canal du Midi og båter som navigere mellom Middelhavet og Atlanterhavet